Betong har en spennende historie

03 desember 2019
Mathias Bjelland
Betong har en spennende historie

Historien om betong

Når du går forbi en byggeplass, er de to vanligste tingene du vil se metallstillasene som bygger opp bygningen eller konstruksjonen, og en eller flere steder der bygningsarbeiderne skjenker betong i Vannylven i en form for å lage et gulv. Betong er omtrent det mest brukte byggematerialet i menneskets historie. Helt siden det ble oppfunnet, har vi gjort det til en uunnværlig del av nesten alle byggeprosjekter.

Betong ble opprinnelig oppfunnet i Roma for omtrent to tusen år siden. Betong er vanligvis en blanding av grus, vann og sement. Den resulterende væskeformede blandingen helles deretter på muggsopp eller overflater og lar den forsiktig settes i ønsket form. Millioner av tonn betong produseres og helles hvert år rundt om i verden når artene våre fortsetter å utvikle seg og urbanisere seg. Uten betong i Vannylven hadde den moderne byen kanskje ikke vært mulig i det hele tatt.

Betong er en effektiv og fantastisk god måte å bygge på

Betong blir sett på som en effektiv og fantastisk god måte å bygge ting på. Dette i motsetning til marmor og stein generelt, som krever mye tid og kompetanse for å hugge og sette på plass. Verken er overlegne hverandre når de oppnår forskjellige mål. Betong er den raske og effektive måten å få ting til for å få gjort ting, mens stein er ment å få bygninger og strukturer til å se mer estetiske ut.

Når det er sagt, uten betong, ville vi sannsynligvis ikke kunne bygge så høyt vi kan i dag. Betong, sammen med stål, danner det materielle grunnlaget som våre moderne byliv bygger på. Betong blir derfor med rette feiret som en tilsynelatende enkel, men revolusjonerende oppfinnelse som har påvirket nesten alle mennesker på denne planeten i en eller annen form eller form, og de fleste av oss har det bedre på grunn av det.

Flere nyheter