Stillas gir arbeiderne bedre fleksibilitet

02 november 2019
Mathias Bjelland
Stillas gir arbeiderne bedre fleksibilitet

Stillas: En bygningsarbeiders beste venn

Hver gang vi kjører forbi en byggeplass, er det vanligvis en slags rare «metallskjelettstrukturer» som omgir bygningen, enten bygningen blir nybygd eller bare blir renovert. Disse strukturene er ofte kjent som stillas. Stillas ble utviklet først og fremst for at byggebransjen kunne brukes når det måtte være behov, og gjennom årene har mennesker funnet ganske mange bruksområder for det.

Den viktigste og tiltenkte bruken av stillas er å holde en uferdig struktur sammen slik at bygningsarbeidere kan fullføre den. Enten for nybygg eller renoverte bygninger, kan bygningen ikke nødvendigvis stå på egen hånd når den er under bygging. For eksempel er en bue en av de mest stabile designene som noen gang er unnfanget, men den er ikke i stand til å stå på egen hånd før den endelige midtsteinen er satt på plass. Inntil da er stillas viktig for at bygningsarbeidere kan fortsette å bygge.

Stillaset hjelper arbeiderne i sine gjøremål

En annen bruk for stillas er en plattform for bygningsarbeidere å komme dit de trenger å være. Ved å sette plattformer på midten av stillaset med jevne mellomrom, er bygningsarbeidere i stand til å gå opp stillaset for å komme til nivået på bygningen som trenger strøm ivaretas. Stillas er en veldig viktig del av sikkerhet på arbeidsplassen. Hvis det ikke var stillas, ville ikke arbeidere kunne nå arbeidsplassene sine trygt, noe som gjorde byggetidene langt lengre og forholdene på arbeidsplassen mye mindre trygge.

Stillas har blitt en integrert del av byggeplassen. Stillas er en uunnværlig del av byggeprosessen og har gjort livene til utallige bygningsarbeidere over hele verden langt tryggere enn ellers. Akkurat som vi ikke lenger kan forestille oss et liv uten betong, kan vi ikke lenger forestille oss en byggeplass uten stillas som hjelper arbeiderne i gang med arbeidet på en ganske enkel måte. 

Flere nyheter